diepe tuin bij herenhuis in Rotterdam

ontwerp voor smalle achtertuin bij herenhuis de vijver vijver met fontein

een heel klein tuintje in Rotterdam Zuid


een L-vormige schaduwtuin

Deze L-vormige achtertuin op het bestaat oorspronkelijk uit twee tuinen die later bij elkaar zijn getrokken. De ene tuin was diep en smal, de andere ondiep en wat breder. Nu is de tuin zo ontworpen dat beide delen een eenheid vormen maar ook op termijn eventueel weer gesplitst kunnen worden.

In de oude situatie maakte een schutting het ondiepe gedeelte van de tuin erg donker en klein. Daarom is nu gekozen voor een halfopen constructie in de vorm van een lage gemetselde muur, waarop een smeedijzeren hekwerk is aangebracht, dat geleidelijk begroeid raakt met (deels wintergroene) klimplanten. Het florale motief in het hekwerk vormt een echo van de art deco-elementen die in de architectuur van het huis aanwezig zijn. De omliggende bebouwing en de grote bomen in de aangrenzende tuinen maakten de tuin erg donker en vochtig. Grind brengt licht in de tuin en draagt bij aan een goede drainage. Het siersmeedwerk is mee-ontworpen en maakt de tuin ook in de winter aantrekkelijk.


De tuin vlak na de aanleg:
tuinontwerp voor schaduwtuin in Rotterdam gemetselde trede het trapje fungeert ook als zitplaats waar je de laatste zonnestralen van de dag kunt opvangen
En twee jaar later:
het bovenaanzicht op de tuin aster met varen

twee buurtuinen

Waarom zou je jezelf opsluiten tussen schuttingen? Twee buurvrouwen besloten hun beide tuinen ruimtelijk met elkaar te verbinden, met een klein parkje als spectaculair resultaat. De T-vormige pergola, die snel overdekt zal zijn met rozen en andere klimmers, beschermt de tuinen tegen inkijk vanaf de overkant maar vormt tegelijk een vanzelfsprekende grens tussen de beide tuinen.


beplantingsplan voor schooltuin:

Beplantingsplan voor schooltuin / binnentuin Beplantingsplan voor schooltuin / binnentuin