schaduwtuin in Amsterdam

in een schaduwtuin spelen bladkleur en bladcontrast een belangrijke rol de indeling maakt dat alle uithoeken van de tuin goed bereikbaar zijn voor onderhoud een schaduwtuin in Amsterdam een rond terras van oude gebakken klinkers

Ook in de stad, in de schaduw, kan een heel mooie tuin ontstaan.
Deze tuin in Amsterdam-Zuid is ongeveer 12 bij 12 meter groot. Voor de renovatie was de tuin slecht toegankelijk; een rondgang door de tuin was niet mogelijk en veel plekken waren nauwelijks toegankelijk voor onderhoud. Enkele typische cottage garden-planten leidden door gebrek aan zonlicht een kwijnend bestaan.

In de nieuwe situatie heeft het terras een centrale plaats in de tuin gekregen. De grote groenblijvende heesters die al achter in de tuin aanwezig waren zijn behouden, de vroegere cottage garden-elementen zijn verwijderd en de tuin heeft het karakter gekregen van een open plek in het bos. Een bijzondere attractie zijn de bolgewassen (o.a. de "blue bells") in de lente, de blauwe papaver (Meconopsis), diverse soorten sleutelbloem (etageprimula's), verschillende soorten varens, Hosta's, Cornus canadensis, vingerhoedskruid en herfstanemonen.

Deze tuin is zeer onderhoudsarm, doordat de bodem volledig bedekt is met planten die elkaar verdragen en die geschikt zijn voor de locatie.

gevarieerde beplanting in de schaduw herfstanemoon is een gemakkelijke plant maar hij kan gaan woekeren de meeste planten die van schaduw houden bloeien in het voorjaar Fothergilla