grote tuin met zwemvijver (Wassenaar)

ontwerp voor een grote tuin bij een huis in de duinen tussen Wassenaar en Den Haag tuin op een oude strandwal de entree van de tuin oogt met lange vloeiende lijnen statig maar ook vriendelijk voor de beplanting is voornamelijk gebruik gemaakt van inheemse beplanting de zwemvijver

Deze grote tuin in Wassenaar, vlak tegen de rand van Den Haag, is gelegen op een smalle strandwal. In de oude situatie vormde de voortuin één grote vlakke parkeerplaats. In de nieuwe situatie zijn de oorspronkelijke duinen in iets gestileerde vorm hersteld. Gekozen is voor een natuurlijke beplanting bestaande uit onder andere zandhaver, duindoorn, duinroos, bottelroos, abeel en ratelpopulier.

In de achtertuin is een zwemvijver aangelegd. De borders rond de vijver zijn opgebouwd uit o.a. fijne, goudkleurige siergrassen, zilverbladige Artemisia en enkele bronsgroene, transparante heesters.

veel aandacht is besteed aan de bladkleuren van de beplanting: brons, zilver, goud.

grote tuin in Leiden


tuin bij vakantiehuisje (Noordwijkerhout)

Dit relatief kleine perceel is omgeven door een gemengde haag die zo wordt gesnoeid dat de afzonderlijke haagplanten elk hun eigen vorm behouden.
De wintergroene en bladverliezende heesters in de haag gaan vloeiend over in de heesterborder die de gemengde border in het midden van de tuin omringt.

De natuurlijke overgang van de haag naar het open gedeelte van de tuin maakt de ruimte voor het oog een stuk groter dan deze in werkelijkheid is.de gemengde haag:en de verrijdbare kruidentuin:

verrijdbare kruidentuin

kleine tuin met kustbeplanting (Noordwijk)

Op de rand van de oude binnenduinen ligt deze smalle, langgerekte tuin in Noordwijk, op het zuiden, op zandgrond en vol in de zon. Buiten het terras van oude gebakken klinkers is in de gehele tuin een laag schelpen aangebracht. Borders, paden en terras lopen nu in elkaar over: zowel de halfverharding van schelpen als de border bestrijkt de volledige oppervlakte van de tuin. De gekozen beplanting is extreem droogtebestendig en bestand tegen zilte wind. De oude, gammele schutting aan de linkerkant van de tuin is op verzoek van de buren gehandhaafd, maar deze zal binnen enkele jaren schuilgaan onder diverse soorten klimplanten.de tuin twee jaar na de aanleg

kleine achtertuin (Haarlem)

tuin in Haarlem Choisya ternata Aztec Pearl tuinontwerp Haarlem

kleine voor- en achtertuin (Leiderdorp)

de voortuin:

de achtertuin:

in de zonnige achtertuin zijn de bloemkleuren veel uitbundiger

achtertuin met tuinhuis (Sassenheim)


statige tuin in Hillegom

net na de aanleg:

en een jaar later:


herinrichting van een boerenerf bij Warmond

herinrichting van boerenerf; met behulp van enkele bomen en heesters komt de oude boerderij weer centraal te staan in de ruimte

pluktuin op recreatie-eiland (Aalsmeer)

plan voor de herinrichting recreatie-eiland; bijna alle bloemen hier zijn geschikt voor de pluk

achtertuin in Den Haag

net na de aanleg: