een grote tuin in Middenbeemster

Deze tuin bevindt zich in het historische hart van het prachtige Middenbeemster midden in de oude droogmakerij "de Beester", die als UNESCO-werelderfgoed is aangewezen; de sfeer houdt het midden tussen die van een hofje en een boerentuin en de stijl sluit geheel aan bij de locatie: Hollands functionalisme met een vleugje barok.

tuinontwerp Middenbeemster tuinontwerp Middenbeemster tuin in Middenbeemster tuin in Middenbeemster tuin in Middenbeemster tuinontwerp Noord-Holland

De lange, smalle borders zijn aan alle kanten omgeven door schelpenpaden en daardoor heel gemakkelijk te onderhouden.


toekomstvisie voor een landgoed

voormalig station Avenhorn

In Noord-Holland, in de buurt van Hoorn, bevindt zich een voormalig station met een klein landgoed. Wie het landschap hier "leest" kan prachtig zien hoe mens en natuur dit gebied in de loop van de eeuwen hebben vormgegeven. Oude daliegaten vertellen een verhaal over kleiafzetting, veenvorming en ontginning, de meertjes getuigen van de moeizame strijd tegen het water, met cycli van inpoldering en dijkdoorbraken. Een recentere laag toont de geschiedenis van de tuinbouw in het gebied, van de glorietijd ten tijde van de aanleg van het spoor eind negentiende eeuw en de achteruitgang in de jaren dertig daarna. Vanaf de jaren zeventig heeft een deel van het gebied zich ontwikkeld tot een landgoed met gevarieerd bos en een grote verscheidenheid aan stinzenplanten. Met enkele eenvoudige ingrepen, zoals het creƫren van zichtlijnen en het aanpassen van paden, wordt het gebied toegankelijker en het landschap leesbaarder gemaakt. Enkele markante plekken, zoals de kleine, oude kwekerij, worden in ere hersteld. Rond de oude boomgaard komt een windsingel die tegelijk als "voedselbos" fungeert.

voormalig station Avenhorn wiel als restant van oude dijkdoorbraak gemaaide paden oude sleedoorns in de voormalige boomgaard onderbegroeiing met stinzenplanten de boomgaard heeft de bescherming van een windsingel nodig stinzenbeplanting bij landgoed de voormalige kwekerij overgang van tuin naar bos vasteplantenborder en kweekkas

grote tuin in Monnickendam

in het gazon liggen kleine perkjes

een kleine achtertuin (Middenbeemster)

een eenvoudige schelpentuin een eenvoudige schelpentuin een eenvoudige schelpentuin

een kleine bloementuin in Waterland

tuinontwerp Monnickendam

De tuin ligt zeer beschut, in de volle zon, op goed afwaterende grond. De vorm is van de tuin is heel eenvoudig gehouden: twee terrassen, één bij het huis en één aan de waterkant, worden met elkaar verbonden door een schuin aflopend pad van oude grindtegels die zijn hergebruikt. De tuin is slechts 6½ bij 13 meter groot maar levert, door het grote aantal plantensoorten dat in het beplantingsplan is opgenomen, van april tot november een spektakel aan bloemen. De overheersende bloeikleur verandert met het verloop van de seizoenen.

de border in begin oktober bloementuin bloementuin border